x

NOVO GESLO

Če ste pozabili svoje geslo ali uporabniško ime, vpišite e-poštni naslov, ki ste ga uporabili pri vaši registraciji.

E-pošta:

x

REGISTRACIJA NOVEGA UPORABNIKA

Izpolnite spodnja polja. Po oddani prijavi boste prejeli elektronsko pošto, s katero potrdite in aktivirate registracijo.
 
Ime:

Priimek:

Organizacija / šola:
E-pošta: E-pošta (ponovno):

Uporabniško ime:

Geslo: Geslo (ponovno):

Snovanje videoposnetkov

E-gradivo je v Berlinu prejelo medaljo Comenius EduMedia za 4.mesto med najboljšimi egradivi v Evropi nastalimi v letu 2008.

Predmet: Film in video, Fotografija in snemanje, Avdio-vizualno sporočanje
Stopnja: SŠ – medijski tehnik, fotografsi tehnik, inženir multimedijev, umetniška gimnazija
Avtorja: Tone Rački, Miha Peče
Recenzent: Naško Križnar, SAZU
Produkcija: Videofon d.o.o.

Vsebina
Oblikovanje videoposnetkov se po navadi obravnava kot tehnični problem, manj pa kot izrazni in oblikovni proces. To vrzel želimo zapolniti s pričujočim e-gradivom Snovanje posnetkov, ki ni tehnični priročnik, ampak je multimedijski vodič do filmskega jezika. E-gradivo snemalca navaja na kreativno uporabo videokamere. Obravnava tisti del filmskega jezika, ki se nanaša na posamezen posnetek ali filmski kader. Opozarja na elemente posnetka, ki prispevajo k temu, da je posnetek jasen in učinkuje tako kot želi snemalec ali režiser filma. Razlage in prikazi temeljijo na številnih primerih videoposnetkov in animacij. Zasnovani so tako, da pokažejo več različnih možnosti pri snemanju istega motiva in primerjajo učinke različnih posnetkov. Koncept in vsebina temeljita na dolgoletnih pedagoških izkušnjah avtorja Toneta Račkija, akademskega slikarja in pedagoga s področja vizualne umetnosti in filma.

E-gradivo je uporabno tako za pouk v osnovni šoli, srednji kot višji šoli, pri predmetih, ki se ukvarjajo z estetiko in vizualnim sporočanjem preko različnih medijev.  Prav tako je uporaben za številne video krožke, ki delujejo po šolah.

Kvalitete posamezne video ali foto opreme pridejo v polni meri do izraza šele z znanjem, ki ga učinkovito podajala to e-gradivo. Snemalec lahko le z ustreznim snovalskim znanjem izkoristi izrazne možnosti, ki mu jih nudi tehnika.

Poglavja

  1. Kratka zgodovina filma, televizije in videa,
  2. O kameri,
  3. Predpriprava AV sporočil,
  4. Pred snemanjem,
  5. Oblikovanje posnetkov,
  6. Osnovni pojmi zvoka v videu,
  7. Nosilci zvoka in videa,
  8. O videoposnetku (teorija),
  9. Povzetek in praktične vaje,
  10. eTest.

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

zapri