x

NOVO GESLO

Če ste pozabili svoje geslo ali uporabniško ime, vpišite e-poštni naslov, ki ste ga uporabili pri vaši registraciji.

E-pošta:

x

REGISTRACIJA NOVEGA UPORABNIKA

Izpolnite spodnja polja. Po oddani prijavi boste prejeli elektronsko pošto, s katero potrdite in aktivirate registracijo.
 
Ime:

Priimek:

Organizacija / šola:
E-pošta: E-pošta (ponovno):

Uporabniško ime:

Geslo: Geslo (ponovno):

Obča geografija

E-gradivo je bilo izbrano med najboljša evropska e-gradiva leta 2009 in je v Berlinu prejelo pečat odličnosti Comenius EduMedia, ki ga podeljuje Nemški inštitut za pedagogiko in informatiko.

Predmet: Geografija
Stopnja: 1. letnik gimnazije, 1., 2., letnik srednje turistične šole
Avtorici: Mirjam Martinuč Bernard (Gimnazija Jesenice), Marjana Kralj Serša (Srednja turistična šola Radovljica)
Recenzent: Igor Lipovšek, višji svetovalec II (ZRSŠ), Žiga Konjar (Gimnazija Jesenice)
Konzulentki: Aleksandra Štih (Gimnazija Ormož), Polonca Kukec (Gimnazija Novo mesto)
Produkcija: DigiEd d.o.o.

Vsebina
Vsebine e-gradiva OBČA GEOGRAFIJA IN IZBRANI PROBLEMI SODOBNEGA SVETA v celoti sledijo ciljem, ki jih dijakom predpisujejo učni načrti za predmet geografije na srednjih šolah.

Pri seznanjanju s teorijo in prisotnostjo na ekskurziji, v katero je vključeno pridobivanje sposobnosti in spretnosti aktivnega terenskega raziskovanja, dijaki pridobivajo teoretična in praktična znanja ter veščine. Pridobijo sposobnost samostojne uporabe geografskih virov in literature ter elektronskih medijev za pridobivanje podatkov, se naučijo dela s podatki in vrednotijo rezultate, spoznajo osnovne geografske zakonitosti, pridobijo sposobnost analize in sinteze geografskih podatkov, dejavnikov, pojavov in procesov, osvojijo jezik in način komuniciranja v naravoslovju in družboslovju. Geografija igra temeljno povezovalno vlogo v mnogoterih strokah, zato učenci povezujejo znanje in razumevanje geografskih dejavnikov, pojavov in procesov z vsakodnevnimi izkušnjami fizičnega in družbenega okolja ter ugotavljajo in razumejo tesno povezanost med pojavi, procesi. Znajo vrednotiti človekovo poseganje v geografski prostor, predvideti posledice človekove dejavnosti in razumejo pomen prizadevanja za vzdrževanje ravnotežja med človekovim hotenjem in naravo.. Bistvena sestavina geografskih znanj je sposobnost prostorske predstave o današnjem svetu in domačem okolju glede na ustvarjalno sprejemanje in razumevanje vsakodnevnih informacij, ki imajo prostorsko razsežnost.

Vsebinski sklopi egradiva so:
- Uvod v geografijo
- Fizičnogeografski dejavniki
- Družbenogeografski dejavniki
- Gospodarske dejavnosti človeka
- Izbrani problemi sodobnega sveta

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

zapri